Monday, July 17, 2017

Malaysia - oprechte vriendelijkheid, geweldig eten en heel veel zon ;-)

Een korte busrit brengt ons naar de grens tussen Singapore en Maleisië. Daar kunnen we vlot langs beide douanes en in een mum van tijd rijden we naar Melaka.
Melaka is een stadje dat vooral een belangrijke rol heeft gespeeld in de handel tussen Zuid-Oost Azië en Europa en het Midden Oosten. De aanwezigheid van zowel de Portugezen, Nederlanders (The Stadthuys) als Britten is dan ook te merken in de architectuur en in de keuken.

Melaka is een aangenaam stadje om te wandelen naast het water en te genieten in de lekkere restaurants en te winkelen in Chinatown. Spijtig genoeg waren er heel wat winkels gesloten wegens het einde van de Ramadan en de naam van Unesco Werelderfgoed is ook wat overdreven. De felgekleurde fietstaxi’s die met luide muziek door de straten fietsen, lijken hier dan ook de grootste toeristische attracties.
Wegens de hitte in Melala zochten we onze toevlucht dan maar in de cinema met de namiddagvoorstelling van Despicable Me 3 voor slechts 1,85€ per persoon. Je vraagt je echt af waarom wij zoveel moeten betalen in België voor exact dezelfde film.

Het hoogtepunt van ons verblijf in Melaka is echter een fietstocht tussen de palmolie plantages die de rubberplantages van vroeger vervangen omdat ze veel winstgevender zijn. De palmolie wordt gebruikt in zowel voeding als cosmetica. Naast rubber en palmolie bomen blijkt ook dat zowat elke andere boom en plant gebruikt wordt door de lokale bevolking.
Onze volgende stop is de hoofdstad Kuala Lumpur. Deze boeiende stad is in volle ontwikkeling, overal in de stad zie je bouwkranen om wolkenkrabbers te zetten.
Omdat de benen en rug niet meewillen op een hete dag in Kuala Lumpur besluiten we onze plannen voor die dag om te gooien en de hop on-hop off bus te nemen. We zien zo de hele stad, sparen de benen en krijgen wat extra uitleg over alles wat we onderweg tegenkomen. We bezoeken Chinatown , Central Market, Little India, Independence square,...
Natuurlijk konden de Petronas torens niet ontbreken in ons lijstje. Zowel overdag als 's nachts is het hier aangenaam met een shoppingcenter, food courts, een park en muzikale fontein.
De bevolking van Maleisië bestaat uit 3 grote groepen, namelijk de Chinezen, de Indiërs en de Maleisiërs. Elk hebben ze hun eigen cultuur, religie en het belangrijkste van al een geweldige keuken. In Kuala Lumpur genoten we van lekker eten zowel bij de stalletjes op straat in Jalan Alor als in de restaurants.
Op zo’n 15 km van Kuala Lumpur liggen de Batu Caves. In de grotten van de Batu Caves zitten beroemde hindoetempels verscholen. Aan de voet van de 272 trappen naar de grootste van de drie staat een gouden beeld van Murugan, de god van oorlog en overwinning, dat 42 meter hoog is. Het vergulden beeld is ook meteen het meest indrukwekkende van dit uitstapje.
Onze volgende stop zijn de Cameron highlands. Vanop deze bestemming willen we de theeplantages bekijken en ook op zoek gaan de grootste bloem ter wereld in zijn natuurlijke omgeving, namelijk de rafflesia. Een jungle tocht is er voor nodig, maar we hebben ze gevonden in de verschillende stadia (knol, bloem en verwelkte bloem).


De rest van de dag konden we nog vullen met een oefenen op jawel 'blowpiping', wandelen in het mossy forest en een bezoek aan de aardbeienteler.
De perhentian islands voor de Oostkust van Maleisië zijn een paradijs: geen gemotoriseerd verkeer op het eiland, lekker eten, verlaten stranden, prachtig koraal, veel vissen, een schildpad en een paar haaien. ’s Avonds gratis film op groot scherm op het strand met een pintje of cocktail in de hand. Waarom zouden we eigenlijk terugkomen naar België?
In Kota Bharu, een echte Maleisiesche stad met als culinaire specialiteit blauwe rijst zijn we één van de weinige buitenlanders/toeristen en dat valt heel hard op. Van hieruit gaan we met de nachtbus naar Penang.
Penang en vooral Georgetown staan in tegenstelling tot Kota Bharu de bucketlist van iedereen die Maleisië bezoekt. Het is moeilijk te geloven na Kuala Lumpur, maar het eten zou er nog lekkerder zijn. En als het over lekker eten gaat, staan Johny en Evelien graag op de eerste rij.
Naast het eten is het oude centrum van Georgetown geweldig mooi met zijn fort, de koloniale gebouwen en paalwoningen. De speurtocht naar streetart maakt de wandeling door de stad nog leuker.
En ja zo laten we weer een land achter ons om naar onze laatste bestemming te reizen. We hebben echter reden genoeg om terug te keren naar Maleisië, want we zijn niet tot op Borneo geraakt deze keer en zo’n lekker eten daarvoor moeten we ook zeker terugkomen.

No comments:

Post a Comment